10 dolog, amit nem tudtál a napelemekről

Mennyire sokoldalú egy napelemes rendszer? Hogyan működnek, ha nem süt a Nap? Mikor készült az első napelem? Ebben a cikkben 10 olyan érdekességet és tényt szedtünk össze, amiket talán nem tudtak a napelemes rendszerekről.

A zöld energia rendkívül gyors ütemben növekszik. A napenergia az egyik legjobb és legnépszerűbb környezetbarát lehetőség csaknem mindenki számára! A rendszer egy elektromosan összekapcsolt napelemek csoportját jelenti, amely a napfényt villamos energiává alakítja. A napenergiára való áttérésnek számos előnye van, például lehetővé teszi a hosszú távú megtakarítást, kíméli a környezetet és segíthet függetlenedni a különféle szolgáltatóktól. Most viszont 10 olyan dolgot és érdekességet szedtünk össze, amiket talán tudtak a napelem rendszerekről.

#1 – Miből áll egy napelem?

Ezek a rendszerek olyan napelem paneleket, más néven fotovoltaikus cellákat tartalmaznak, amelyek félvezetőkből készülnek. Ezek alakítják a napfényt elektromos árammá. Amikor a fény eléri a sejteket, az elektronok elválnak atomjaiktól, és átáramlanak a cellán, így áramot termelnek. Manapság a háztartási létesítményekben található napelemek a kapott napfény mintegy 20%-át villamos energiává tudják alakítani.

#2 – Napelem vagy napkollektor?

Nem szabad összekevernünk a napelemes rendszert a napkollektorral. Habár mindkettő a napenergiát hasznosítja fel, de eltérő végeredménnyel. A napelem villamos energiává alakítja a napenergiát, míg a napkollektor csak a vizet melegíti fel. Utóbbit leginkább nagyobb otthonok vagy uszodák fűtésére alkalmazzák.

#3 – A napenergia teljesen ingyenes és megújuló

Amint a napelem visszahozta a kezdeti költségeket, nem kell egy forintot sem költenünk az általuk termelt villamos energiára. Ezenkívül csökkenteni fogja a szén-dioxid kibocsátását, mivel teljesen zöld és megújuló. A napenergia-felhasználók évente akár 75 millió hordó olajat és 35 millió tonna szén-dioxidot is megtakaríthatnak!

#4 – A kezdeti költség

A napelemek telepítésének költségeit nem érdemes annyira túlbecsülni. Annak ellenére, hogy az árak tényleg magasak, a megtérülési idő akár meglepően rövid is lehet. Főleg a különféle igénybe vehető kormányzati támogatásokból származó megtakarítások miatt. A technológia fejlődése és a rendszerek számának növekedése valószínűleg csökkenti az árakat a méretgazdaságosság és az alacsonyabb anyagköltség miatt.

#5 – Karbantartás

A telepítés után szinte nincs szükség napelem karbantartásra. Ez persze így nem igaz, csak más (hasonló) rendszerekhez viszonyítva. Arra kell ügyelnünk, hogy a panelek mindig tiszták legyenek, és ne árnyékolja őket semmi. A döntött tető például kevesebb tisztítást igényel, mivel az eső eltávolítja a szennyeződéseket.

#6 – A napelemek működéséhez nincs szükség közvetlen napfényre

Annak ellenére, hogy a maximális hatékonyság akkor érhető el, amikor süt a Nap, felhős napokon, sőt télen is működnek a panelek. Ilyen esetekben 50 vagy akár 90%-os kihasználtsággal tudnak működni. Ez nagyban köszönhető a fejlett technológiának és a különleges kialakításuknak.

#7 – Sokoldalú technológia

A napelemek bármilyen típusú épületben, úton, hídon, sőt űrhajókon és műholdakon is használhatók. Így a napenergia az élet minden területén ki tudja fejteni hatását. A nagy, teljesen üres területeket egyre inkább felhasználják a napfarmok létrehozására. Sőt, a következő generációs autók és hajók napenergiával is működhetnek majd.

#8 – Javíttatás

Rengeteg tévhit kering a napelemek javíttatása kapcsán, amelyek elültethetik az emberekben a bizonytalanság magvát. Hogyha bármiféle meghibásodás történne a rendszerrel kapcsolatban, akkor gigászi összeget kell megint fizetnünk? Nem, ez egyáltalán nem igaz. Nagyon kis esetekben „romlanak el” a napelemes rendszerek, de ilyen esetekben sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk. A telepítésért felelős cég garanciálisan megjavítja a rossz paneleket.

#9 – A felhasználás nem új keletű

Először a híres reneszánsz polihisztor, Leonardo da Vinci jósolta meg a 15. században, hogy valósággá válhat a napsugarak felhasználása. Az első napelemet pedig a 19. században fejlesztették ki, de annak a napenergia-hatékonysága mindössze 1% volt.

#10 – Különféle engedélyek

Rendkívül jó hír azoknak, akik napelemes rendszer telepítésben gondolkoznak, hogy nem kell rengeteg engedélyt kérni hozzá. Sőt ezen kívül a még jobb hír az, hogy az esetek többségében ezeket az engedélyeket a telepítő cégek el is végzik. Mi, a SolarZone-nál egykapus rendszerben dolgozunk, így ha minket választ, semmiféle papírmunkával vagy engedéllyel nem kell majd foglalkoznia!

Ha felkeltettük az érdeklődését, akkor lépjen velünk kapcsolatba az elérhetőségeinken! Vagy töltse ki űrlapunkat a Kapcsolati oldalunkon!

Ajánlatot kérek
close slider