Mennyi napelem panelre van szükségem?

Nem csupán napelemes rendszerek telepítésénél, de minden egyes nagyobb beruházásnál is felmerülnek a mennyiséget érintő kérdések. Mégis pontosan mennyi az annyi? Nekem személy szerint mennyi napelemre lenne szükségem? Hogyan tudnám ezt kiszámítani? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Az egyik legnehezebb szakasz a napelem rendszerek beruházásánál az egésznek az eldöntése. Minden fejben dől el, így először rá kell szánnunk magunkat erre a nagyobb kiadásra. Fontos, hogy ilyen esetekben muszáj arra gondolnunk, hogy mindez meg fog térülni számunkra. A napelem egy hosszú távú befektetés, nem várhatunk egyik napról a másikra eredményt – a jövőt kell szem előtt tartanunk. Viszont ha túl vagyunk a nehezén, minden további szakasz már gyerekjáték!

A „mennyi az annyi?” kérdés elsőre tényleg súlyosnak tűnik. Pedig az igazság az, hogy egyáltalán nem az. Azért tűnik annak, mert a kérdés megválaszolásához több adat, több információ szükséges. Viszont annak ellenére, hogy számtalan tényezőből áll (lekérendő adatok, számítások stb.), meglepően egyszerű kideríteni. Manapság már a fejlett technológia és a különféle elérhetőségek révén mindenki meg tudja válaszolni ezt a kérdést. Mindazonáltal a biztos, tényleges választ érdemes szakértőktől kikérni.

Hogyan fogjak hozzá?

Hogy mennyi napelemre van szükségünk (mekkorák legyenek a panelek méretei, a kimeneti tényezők), minden egyes alkalommal más és más válasz adható. Érdemes mindig előre kutakodni, megnézni véleményeket, olvasni a témában, de ne vegyünk semmit se készpénznek. Attól még hogy a szomszédnak X darab panel pompázik a háztetőjén, nekünk lehet, értelmetlenül sok lenne. De hogyan érdemes hozzákezdeni?

Ahhoz hogy meghatározzuk, hogy hány napelemre van szükségünk az otthonunkhoz, meg kell válaszolnunk a legfőbb kérdést. Pontosan mi is a célunk ezzel a beruházással? Csökkenteni szeretnénk a szén-dioxid kibocsátást? Maximalizálni szeretnénk a befektetés megtérülését? Avagy több pénzt szeretnénk hosszú távon megtakarítani? A legtöbb ember az utolsóra voksul, amivel semmi probléma sincsen. Teljesen érthető, hogy az egyik legnépszerűbb megújuló energiaforrással 0 forintos villanyszámlákat szeretnénk elérni.

Miket kell ismerni ehhez?

Mint ahogy fentebb említettük, minden egyes háztartás, minden egyes otthon más és más. Különböző igények, különböző célok, amik különböző méretű és mennyiségű napelem paneleket is jelentenek. Ennél a beruházásnál csak és kizárólag a saját helyzetünket kell szem előtt tartani, nem érdemes másolni a többi embert vagy hozzájuk viszonyulni. Mindehhez pedig ismernünk a főbb célon túl néhány alapkitételt.

Hasznos-e a tetőnk napelem panelek telepítésére?

Az gyakorlatilag mindennek az alapja. A tető dőlésszöge, beesési szöge és kialakítása elképesztően fontos szerepet játszik a telepítéskor. Akkor sincsen semmi gond, ha éppen nem felel meg a tető szerkezete a paneleknek, hiszen több telepítési alternatíva is felkínálható.

Milyen az éghajlat és a napfény csúcsa az otthonunknál?

Országon belül is változhat az éghajlat és az időjárás, így mindenképp érdemes ezt is figyelembe venni. Ennél egy fokkal fontosabb megválaszolni, hogy az adott területen milyen mértékű a napsugárzás. Körülbelül hány órányi napfényre számíthatunk átlagosan a környéken? Mekkora ennek a csúcs ideje?

Van segítség!

A rengeteg kérdésre rengeteg válasz is érkezik, és ezek között nagyon könnyű elveszni. A jó hír viszont az, hogy megannyi segítség állhat a rendelkezésünkre! A SolarZone weboldalán található Napelem Kalkulátorral pofon egyszerűen, pár kattintás alatt megtudhatjuk a lényeges dolgokat egy releváns árajánlattal kiegészítve. Ezen felül viszont a legbiztosabb válasz mégis akkor adható, ha felkeres minket valamelyik elérhetőségünkön!

Leave a comment