Az én otthonomra is telepíthető-e napelem?

Mivel a napelemes rendszer telepítése magas bekerülési költséggel jár, teljesen természetes, hogy meg akarsz bizonyosodni arról: hozzád telepíthető-e egyáltalán napelem? Mint minden nagyobb zsebbevágó kiadás esetén, itt is felmerül néhány megválaszolandó kérdés.

Például az, hogy milyen tulajdonságokból tudhatod, hogy az otthonod alkalmas a napelemes rendszer működtetésére? Végeredményben elmondhatjuk, hogy a napelem rendszer telepítése és működtetése kapcsán több sarkalatos kérdés is van. Nézzük is meg őket egyenként!

Napelem telepítést befolyásoló tényezők

A tetőszerkezet

Mondhatjuk úgy is, hogy ez a napelemes rendszer alfája és omegája. A tető már első ránézésre rengeteget elárul a szakértő szemeknek: a formája és dőlésszöge megmutatja, hogy alkalmas-e a tetőd napelem telepítésére, kellő hatékonysággal működne-e a rendszered vagy a tartószerkezet bővítésével kell-e korrigálni a dőlésszögön a maximális hatékonyság érdekében. A tető nagysága megmutatja továbbá azt is, hogy a zavartalan működést szem előtt tartva mekkora rendszer, vagyis hány panel fér el rajta kényelmesen.

Amennyiben az első ránézésnél kicsit tovább merészkedünk, még több információt nyerhetünk: a tetőszerkezet alapos feltérképezéséből megtudhatjuk, hogy elbírná-e a tartószerkezetek és a napelemek súlyát, amik alsó hangon min. 120-150 kg plusz terhelést jelent a tetődnek. Az alapos tetőfelmérésből az is kitűnik, ha esetleg a héjazattal lenne probléma – ez a tartószerkezet és végső soron az egész rendszer biztonságos, időtálló rögzítése miatt fontos kérdés.

Napelem tájolás és az árnyékolás

Ezek a kérdések részben még mindig a tetőszerkezethez kapcsolódnak, azonban érdemes őket mégis külön kezelni. A napelemes rendszer hatékonysága miatt ugyanis rendkívüli jelentősége van annak, hogy milyen tájolású a tető és így a napelemes rendszer.

Az optimális működés érdekében a déli, dél-nyugati vagy dél-keleti tájolás lenne a legmegfelelőbb 35%-os dőlésszöggel. Természetesen ettől eltérő tájolással és dőlésszöggel is hatékonyan működhet a napelemes rendszered, de a magyarországi viszonyokat és az évszakok váltakozását tekintve is ebben az esetben éri a legtöbb napfény a rendszert.

 

A legrosszabb tájolás egyébként az északi, de már a keleti és a nyugati tájolás is 5-15%-os hatékonyságvesztéssel jár. Ugyanilyen fontos kérdés, hogy van-e olyan építmény vagy más elem a tetőn vagy annak közelében, ami árnyékot vetne a napelem panelektől roskadozó térfélre. Ilyen lehet a kémény, egy magas fa vagy épület, esetleg villanyoszlop is.

Arra is felhívnánk a figyelmedet, hogy érdemes előre gondolkodni: ne csak a jelenlegi környezetedet vedd figyelembe, hanem az esetleg 5-10 éves távlatban tervezett házfelújítási munkálatokat vagy épp a környező fák növekedési ütemét. A napelemes rendszered több évtizeden keresztül üzemelni fog, így nemcsak a jelen, de a jövő lehetőségeit is szem előtt kell tartani.

Alternatívák, amikre (napelemet) építhetsz

Ez a 2-3 tényező az, amiből már levonhatsz te is és mi is egy-egy alapkövetkeztetést a napelemes rendszer telepíthetőségére vonatkozóan. Azonban, ha úgy találnád, hogy nálad nem tűnik ideálisnak a helyzet a hatékony napenergia felhasználásra, tudnod kell, hogy vannak alternatív telepítési lehetőségek is.

Ilyen például a napelemek földre telepítésének lehetősége, amennyiben elég nagy hozzá a kerted és megoldható, hogy a napelemeket ne érje semmilyen kár. Például egy elkallódó focilabda, védhető a helyszín az időjárási viszonyoktól és nincs körülötte árnyékoló bokor, sövény, fa vagy más kerti építmény. 

Ugyanilyen remek alternatív megoldás lehet még egyébként a garázstetőre vagy a ház oldalára telepített napelemes rendszer is. Mielőtt lemondanál a napenergia biztosította előnyökről, kérd ki a tanácsunkat – az esetek 90%-ában találunk hatékony, áthidaló megoldást!

Leave a comment