A napelem jövője

Ténylegesen megéri beruházni egy napelem panelre? Mit hoz a jövő? Hol köt majd ki ez az egész? A napenergia az elmúlt 10 év egyik legfontosabb és legnépszerűbb energiaforrásává vált – és persze nem véletlenül! Ha teljes bizonyossággal nem is, de azt kijelenthetjük, hogy fényes jövő áll a napelem előtt!

A napenergia és napelem panelek hosszú utat jártak be az elmúlt évek alatt. Még a 2010-es éra elején a világi piac kicsi volt, és a telepítések nagymértékben függtek a különféle állami támogatásoktól. Mostanában viszont világszerte közel 115 gigawatt szolár került telepítésre, ami már önmagában egy elképesztően hatalmas eredmény! Az egyre inkább csökkenő költségek miatt pedig, különösen a naposabb régiókban, a legalacsonyabb költségű formájává vált a megújuló energiaforrásoknak.

Az előzetes számításokat és találgatásokat nézve pedig az elkövetkező években a technológiai fejlesztések biztosíthatják, hogy a napenergia még olcsóbbá váljon. Könnyen lehet, hogy 10 éven belül a Nap a világ számos részén a villamosenergia-termelés legfontosabb energiaforrásává válik. Ez pedig rendkívül pozitív hatással lehet a minket körülvevő környezetre és az éghajlatváltozásra is.

Költségcsökkentési ütemterv

A világot átszelő napenergia-iparnak nagyon világos költségcsökkentési ütemterve van. 2030-ra a felére akarják csökkenteni a napenergia költségeit. Ezáltal még több emberhez, még több háztartásba juthat el a napelem rendszer. Továbbá már manapság is szemmel látható, hogy sokan elmozdulnak a nagyobb hatékonyságú modulok felé. Ezek közel másfélszer nagyobb energiát képesek termelni, mint a meglévő modulok!

Mindez azt jelenti, hogy a Nap a világ nagy részén elérhet majd egy bizonyos energiaszintet. Ezzel az energiaszinttel pedig verhetetlenné teheti magát a fosszilis tüzelőanyagokhoz képest. Tekintettel arra, hogy a napelem panelek könnyen, gyorsan telepíthetők, a napelemes berendezések száma tovább növekedhetnek az elkövetkező években és évtizedekben. (Nem beszélve a rugalmasságukról sem, hiszen a napenergia felhasználható olyan apróságok áramellátására, mint egy óra vagy mint egy város.) Ez pedig az éghajlatnak is nagyon kedvező lehet.

Környezettudatosság

A napelem rendszerek nagyobb térhódítása nem pusztán az éghajlatra, de a minket körülvevő környezetre és élővilágra is kedvező hatással lehet. Nap mint nap hallhatunk arról, hogy milyen tragédiákat és globális problémákat okoz a felmelegedés vagy éppen a rendkívül káros anyagok kibocsátása. Emiatt nem csak a cégek és termelők/gyártók léphetnek fel, hanem mi, emberek is! Az apró, akár lényegtelennek tűnő kis tettek is drasztikusan számíthatnak évekkel később.

Azáltal is, hogy nagy az igény a napenergiára, így a nem megújuló energiaforrások visszább szorulnak, nagymértékben növelheti bolygónk tovább élését. Sokkalta kevesebb káros anyag kerülhet a levegőbe és akár tudatos energiafelhasználás veheti majd kezdetét. Mindezek pedig egyáltalán nem elhanyagolható eredmények! Hogy egy élő és lélegző világot hagyhassunk magunk mögött, muszáj megpróbálnunk minden lehetőséget.

Pontosan mit fog hozni a jövő?

Hogy pontosan mit hoz majd a jövő a napelem rendszerekkel kapcsolatban? – Senki nem tudja biztosan megmondani. Egy ilyen rohamosan fejlődő és átalakuló világban, amiben most is élünk, nem tudunk semmit sem biztosra venni. A fenti számadatok a mai helyzeteket támasztják alá, és ezek alapján jutottak az emberek az eredményekre. De lehetséges, hogy pár éven valamilyen teljesen más irányba fog az egész üzletág elmozdulni.

Viszont a napenergia felhasználása elképesztően fontos, és évről-évre egyre nagyobb mértékeket ölt. Ez pedig rendkívül biztató és örömteli is egyben! Egy napelem rendszer számtalan plusz lehetőséget hordoz magában, amivel nem csak számunkra és családunk számára is tehetünk eleget. Környezetünket, bolygónkat is kímélhetjük vele, ami egyáltalán nem elhanyagolható! Így válaszolva a fenti kérdésekre; igen, abszolúte megéri beruházni egy napelemes berendezésre. Sőt!

Leave a comment