Mire használható a napelem rendszer?

Rengetegen esnek áldozatul annak a tévhitnek, ami szerint a napelemes rendszer csak a legalapvetőbb energiaszükségletek kielégítésére használható. Éppen ezért fontolgatják addig-addig a napenergiára való átállást, amíg végül sikerül lebeszélni magukat a zöld, környezetbarát energia hasznosításáról.

Pedig a tökéletesen megtervezett és kivitelezett napelemes rendszer segítségével a napenergia felhasználási lehetőségeinek tárháza szinte végtelen. Nemcsak családi házak, de üzemek, gyárak, irodaházak és környezettudatos hivatalok esetében is.

Tudjuk jól, hogy nincs két egyforma ház és háztartás, vagy épp iroda és üzem, de pont ezért van szükség a mindenre kiterjedő helyszíni felmérésre. Ennek során feltérképezzük a lehetőségeket és az igényeket – gondolva arra is, hogy idővel milyen eszközökkel, illetve szolgáltatásokkal növekedne meg a háztartás vagy iroda energiaigénye.

Napelemes rendszer: az alapok és azon túl

A napelemes rendszer működési elvét tekintve elmondhatjuk, hogy a rendszer igazodik a felhasználói szokásainkhoz: nappal megtermeli a szükségleteinknek megfelelő energiamennyiséget – vagy még többet is –, míg a csöndesebb, pihenésre koncentráló éjszaka alatt leáll az áramtermelés. Ha jobban belegondolunk, ez nem is akkora probléma, hiszen az éjszakai energiafogyasztásunk a minimálisra csökken.

Mindazonáltal sokan aggódnak amiatt, hogy a napelemes rendszer bár környezetkímélőbb energiatermelő eljárás, mégis visszalépést jelent a korábbi életszínvonalhoz képest. Pedig ez egyáltalán nincs így.

Családi ház esetében például a tökéletesen felmért és kivitelezett napelemes rendszerrel minden további nélkül működhetnek tovább:

  • a háztartási cikkek (például hűtő, mosógép, mosogatógép, elektromos sütő és tűzhely, porszívó, fagyasztóláda, a légkondícionáló stb.),
  • a kényelmi szolgáltatások (például tv, telefon, internet, mobilnet stb.)
  • a beltéri világítás,
  • a kültéri világítás,
  • a szórakoztató elektronikai cikkek (például a házimozirendszer, hangfalak, erősítők, PlayStation, X-box, síkképernyős tv-k, hifi berendezések, drónok, telefonok, tabletek, számítógépek, laptopok, e-könyv olvasók stb.),
  • szépségápolási elektronikai cikkek (például elektromos fogkefe, hajszárító, epilátor, elektromos borotva, hajvágó stb.),
  • az okos rendszerek (például a riasztórendszer, kamerarendszer, kapunyitó elektronika stb.).

Amennyiben a helyszíni adottságok lehetővé teszik a nagyobb léptékű napelemes rendszer kiépítését, tovább emelheted a tétet. Ebben a szerencsés esetben már a fűtésről, a meleg víz előállításáról, a medencefűtésről is gondoskodhatsz a fotovoltaikus rendszereddel. Hovatovább, akár még az elektromos autókat is felveheted a palettára, hiszen a kellően nagyra tervezett rendszerrel az ezek töltéséhez szükséges árammennyiséget is megtermelheted.

Napelemes rendszerrel elektromos autót is tölthetsz

Bár ma már egyre elterjedtebbek az elektromos autók, az még mindig nem számít szokványosnak, hogy ne valamelyik közút mellett helyet kapó töltőállomáson, hanem otthon kapják meg az éltető erőt, vagyis az áramot. Pedig az elektromos autók otthoni töltéséhez például csak az EU szabványnak megfelelő kültéri vagy beltéri csatlakozóra van szükséged.

A konnektor nagyságától függően lassú vagy gyors töltést is elérhetsz: előbbihez elegendő egy 16 Amperes konnektor, amivel így 8-10 óra alatt töltheted fel a járművet. Ez az időtartam ugyanakkor jelentősen lecsökkenthető egy – drágább, de gyorsabb töltést biztosító – 3×32 Amperes egység beszerelésével.

A napelemes rendszer segítségével tehát nemcsak a villanyszámládat spórolhatod meg, de a fűtés miatt érkező magas gázszámláidnak, valamint az egyre inkább elszálló benzinköltségeidnek is búcsút inthetsz. 

Leave a comment