A napelemes rendszer megtérülése

A napelem megtérülése

Bár a napelemes rendszerek ára a technika rohamléptékű fejlődésének köszönhetően folyamatosan csökken, jellemzően még mindig nagyobb, milliós tételű kiadással számolhatsz, ha napelem rendszer telepítése a célod.

A napelemes rendszer már 8-10 év alatt visszahozza az árát

A körültekintő mérlegelés folyamán természetesen az a kérdés is felmerül benned, hogy hosszú távon valóban jó befektetés-e a napelem, megtérül-e a valaha az ára? Mint mindig, a lényeg most is a részletekben rejlik.

Ha abból indulunk ki, hogy a hálózatra visszatápláló rendszer esetében nemcsak magadnak termeled meg a szükséges energiát, de a többletet még meg is veszik tőled, akkor viszonylag egyszerű a kérdés. Alapvetően természetesen akkor jársz a legjobban, ha kiváló minőségű és magas hatásfokú rendszer mellett döntesz, hiszen itt kiváltképp fontos dolog az ár-érték arány.

Mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy 8-10 évre van csupán szükség ahhoz, hogy a minimum 25-30 éves használatra tervezett napelemes rendszer visszahozza az árát. Ráadásul még ez a hosszúnak tűnő 25-30 éves időtartam sem jelenti azt, hogy ezt követően hirtelen leállna a rendszered. (A napelemek élettartama)

Napelem vagy bankbetét?

Vegyünk a példa kedvéért egy 1 800 000 Ft értékű megtakarítást, aminél az a kérdés, hogy napelembe vagy bankbetétbe fektessük-e. Az aktuális viszonyokat tekintve, ne feledkezzünk el a jelenleg 3%-os inflációról, a 15%-os kamatadóról és a 2%-os 1 éves betéti kamatról sem, napelem esetén pedig 5 kWh-os telepített napelem rendszerről, minimum évi 6265 kWh megtermelt áramról és kerekítve 38 kWh/Ft áramdíjról beszélhetünk.

Bankbetét esetén:

1 800 000 x 0,02 = 36 000 Ft

36 000 x 0,85 = 30 600 Ft

1 év alatt tehát mindössze 30 600 Ft-ot kamatozik a pénzed, csakhogy itt még nem kalkuláltunk a 3%-os inflációval.

1 800 000 x 0,03 = 54 000 Ft

30 600 – 54 000 = – 23 400 Ft – ennyivel ér kevesebbet a pénzed 1 év után, a kamatadó és infláció figyelembevételével.

Napelem esetén:

Éves áramfogyasztás: 6256 x 38 = 237 728 Ft à ennyit pénzt spórolsz meg a saját rendszereddel.

Ebből 237 728 Ft-ból az infláció levonása után ennyi marad:

1 800 000 x 0,03 = 54 000 Ft

237 728 – 54 000 = 183 728 Ft

Mindez azt jelenti, hogy éves szinten 183 728 Ft-ot nyersz a napelemes rendszer segítségével. Így az 1 800 000 Ft-os bekerülési költség kicsivel kevesebb mint 10 év alatt visszahozza az árát. Utána pedig már nyereséget termel neked.

 De le is csökkentheted a megtérülési időszakot

A napelemes rendszer megtérülését illetően igenis számít a méret: minél nagyobb, annál jobb. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a nagyobb teljesítményű rendszerek az általánosnak mondható 8-10 éves időszaknál hamarabb térülnek meg.

Ilyenkor is érdemes előre gondolkodni, ne csak a jelenlegi fogyasztásodra méretezd a rendszert. Vedd figyelembe azokat a lehetőségeket is, amikkel esetleg a jövőben bővítenéd a palettát: például a fűtés kiváltásával, 1-2 elektromos autó töltésével vagy bármely más szolgáltatással, aminek nagyobb az energiaigénye.

Emellett ne félj attól, hogy ha a rendszer időnként egy kis karbantartásra szorul – mert cserélni kell 2-3 panelt, vagy meg kell javítani az invertert – akkor azzal újabb milliós költségekbe vernéd magad. Ez nem így van.

Nemcsak teljes – komplett rendszereket kaphatsz, hanem akár már 2-3 db panelt is, ráadásul a több százezer Ft értékű inverterek is jellemzően javíthatók és az esetleges meghibásodás esetén sem szorulnak azonnal cserére.

A napelemes rendszer az egyetlen, 100%-ban megtérülő befektetés

Legalábbis azok közül, amit az otthonodba fektethetsz. Azonban azt figyelembe kell venned, hogy a napelemes rendszered megtérülés ideje különböző tényezőktől függ.

Ezek:

  • a beruházási költség,
  • az éves elektromos áram fogyasztásod,
  • a lakhelyedre jellemző éves átlagos napsütéses órák számára,
  • valamint az éppen aktuális energiaár, amit az áramszolgáltató kWh-ban számol el.

Amennyiben ezek az adatok rendelkezésedre állnak, nem kell mást tenned, mint a beruházási költséget elosztani a megtakarított energia (kWh/év) és az energiaár (Ft/kWh) szorzatával. Ha elvégzed a számítást, megkapod a megtérülés várható idejét.

Azonban azt még vedd figyelembe, hogy a megtérülésre negatív hatással lesznek a környezetben lévő különböző árnyékoló tényezők – például egy magas fa, a kémény, a szomszéd magas háza stb. –, a rossz tájolás és persze az, ha elhanyagolod a karbantartási és takarítási munkálatokat.

Mégis, ha hosszú távú befektetést keresel, a napelemnél jobbat – és környezetkímélőbbet – a nem fogsz találni.

Ajánlatot kérek
close slider