Napelemek karbantartása és tisztítása – így csináld, hogy jól csináld

Ugyanúgy ahogy nekünk, a házunknak, a kertünknek vagy épp az autónknak is szüksége van némi tisztító célú gondoskodásra, időnként a napelemes rendszerünknek sem árt meg a takarító szándékú figyelem. Persze érdemes ezt is kellő alaposággal és figyelemmel véghezvinni, hiszen viszonylag érzékeny rendszerről beszélünk.

Kezdjük a jó hírrel: a napelem karbantartás nem olyan művelet, amit minden hónapban el kell végezned. Sőt, ha te nem szeretnél ezzel bíbelődni, akár profikra is rábízhatod magad. Mindenesetre az általában 1-2 évente megejtendő munkát nem szabad megspórolni, hiszen a napelem rendszer legnagyobb része – főként a napelem cellák – állandóan ki van téve az aktuális időjárási és éghajlati viszonyoknak.

Ezért fontos a napelemek tisztítása

A napelemes rendszered nemcsak az elektromos áramot biztosító sugárzó napsütésnek, hanem a hónak, fagynak, szélnek, esőnek is ki van téve. Ennek pedig meglehet a maga negatív hatása, már ami a panelek fénybefogadó képességét, végső soron pedig a teljesítményét illetik. Az olyan szennyeződések, mint például a nagy mennyiségben szálló por rárakódnak a panelek felületére és máris kész a napelem táblák felületén a szennyeződés.

Ugyanilyen galibát okozhat egyébként a szélviharok által a legeldugottabb sarkokban is felgyűlő falevélhalmok, amik méretük okán és ha olyan az elhelyezkedésük, árnyékolhatják egy-egy napelemcella működését. Ahogy például a madárürülék is. Arányaikban azt mondhatjuk, hogy a megfelelő időközönként elvégzett napelem takarítás nélkül mintegy 1-5%-os teljesítménycsökkenéssel is kalkulálhatunk.

Egyébként azt is érdemes szem előtt tartanod, hogy a karbantartási-tisztítási munkák gyakorisága a rendszer nagyságától, valamint elhelyezkedésétől is függ. Ha például egy városban vagy falu közepén lévő családi ház napelemes rendszeréről van szó, elegendő a már említett 1-2 éves gyakorisággal elvégezni a takarítást, hiszen a környező házak felfogják a szálló port és a szennyeződések többségét.

Amennyiben a házad vagy a napelemes rendszerrel felszerelt üzem a város szélén, esetleg mezőgazdasági területek vagy erdős részek szomszédságában találhatók, valószínűleg ennél gyakoribb napelem karbantartásra lesz szükség. Ennek oka az, hogy a környező épületek hiánya miatt nagyobb mennyiségben koncentrálódik a levegőben a szállópor, ami a már fent említett problémákat okozhatja.

Tanácsok napelem karbantartás idejére

A napelemek tisztítása során az első és legfontosabb tanács, amit adhatunk, hogy mindig tájékozódj a gyártók elérhetőségein, hogy milyen eszközöket ajánlanak a napelemek takarításához.

Ezen túlmenően gyakorlatilag tilos a napelem cellák felületét például erősen maró hatású anyaggal és folyékony mosószerrel tisztítani, vagy dörzskefével végig karcolni és nagynyomású mosóval, illetve gőztisztítóval nekik esni. És a karcveszély miatt szárazon sem ajánlatos lekaparni a napelem cellákra száradt szennyeződéseket, sarat.

A napelemes rendszered érzékeny jószág. Ha saját magad végeznéd a tisztítást:

  • csak puha anyaggal – rongy, szivacs – töröld át a napelem panelek felületét, ezek karcmentesen végzik a dolgukat,
  • ami a tisztítószereket illeti, azokat használd, amiket a gyártó ajánl erre a célra,
  • a csapvizet – ásványvizet kerüld el a takarítás során, mivel ezek nyomot hagynak a napelem cellák felületén, próbáld ki inkább az ásványi anyagoktól mentes desztillált vizet,
  • a havat nem kell letakarítanod, hiszen a dőlésszög gondoskodni fog a helyzet orvoslásáról.

És még egy hasznos tipp a végére: a napelemek tisztítását érdemes a kora reggeli órákra időzíteni, hiszen ilyenkor még a napsugárzás is gyenge, valamint az energiafogyasztásunk sincs a toppon. Emiatt a takarítási munkálatok sem okoznak a kelleténél nagyobb teljesítményromlást az áramtermelésben.

Ajánlatot kérek
close slider