Fronius inverter napelemes rendszerekhez – amit tudni érdemes

Piacvezető napelem inverter technológia Ausztriából. A Fronius inverter az egyik legközkedveltebb inverter típus a napelemes rendszerek piacán és nem véletlenül. Magyarországon például az összes áramszolgáltató engedélyezi a Fronius inverterek használatát hálózatra visszatápláló rendszerek esetében, ráadásul az 5 év garancia akár 20 évre is bővíthető.

Az osztrák céget egyébként még 1945-ben alapította a Fronius házaspár, Günter és Friedl Fronius. A cég tevékenysége már akkor is az elektromosság köré rendeződött és ez azóta sincsen másképp. Az alapítás óta foglalkoztak akkumulátortöltőkkel, 1950-ben a hegesztőgépeket is felvették a palettára, majd 1995-től kezdtek bele a napelem inverterek tervezésébe és gyártásába.

Bár a kezdet kezdetén ugyan még csak 15 alkalmazottal vágtak neki a nagy kalandnak, az alapítás óta eltelt 75 évben nem lustálkodtak: mára a világ több mint 60 országában vannak jelen termékeikkel, alapítottak 28 nemzetközi leányvállalatot, ráadásul 3800-nál több alkalmazottal, valamint 1200-nál is több szabadalommal rendelkeznek.

Fronius inverter – megbízható választás, hosszú távra

A fotovoltaikus rendszer működéséhez elengedhetetlen a tökéletes napelem inverter megtalálása és a hálózatra visszatápláló rendszereket tekintve, a Fronius az egyik legjobb ár-érték aránnyal bíró napelem inverter.

A Fronius inverter család esetében ugyanis nem merészkedünk veszélyes vizekre azzal a kijelentéssel, hogy főként családi házak, valamint kereskedelmi és más mezőgazdasági egységek zökkenőmentes áramellátását teszik lehetővé a termékeik. Minden egyes Fronius inverter folyamatosan vizsgálja a hálózati áramot, emellett pedig a hálózati ingadozásokat is kiszűri.

A fázisszámokat tekintve elmondható, hogy invertereiket egyfázisú és háromfázisú kivitelezésben készítik, a 1,5 kW-tól egészen a 48 kW-ig tartó tartományt lefedve. Ez többek között azért fontos tényező, mert ha a napelemes rendszered helyszínén egyfázisú hálózati csatlakozás van, akkor arra csak egyfázisú inverter lesz csatlakoztatható.

A napelemes rendszer tervezésekor érdemes szem előtt tartani azt is, hogy egyfázisú inverterre akkor is maximum 5 kW-os inverter csatlakoztatható, amennyiben ennél nagyobb teljesítmény érkezne a rendszerbe. Hatásfokuk rendkívül jó, ideális körülmények között 96-98%-os.

Fronius inverter típusok

Bár a Fronius széles termékpalettával rendelkezik, főként három termékcsalád ismert a gyártó kínálatából. Ezek nem más, mint a Fronius Galvo, a Fronius Primo és persze a Fronius Symo inverterek.

Fronius Galvo

Hatásfoka 96%, míg teljesítménytartománya 1,5-3,1 kW között mozog, így ideális választás családi otthonok számára. Előnye, hogy kis helyigényű, könnyű beszerelni, ráadásul a súlya sem túl nehéz, mindössze 16-17 kg. Wifi-s monitoring rendszerrel tovább bővíthető, de beépített WLAN, LAN és webserver kapcsolattal is rendelkezik. 5 garancia jár hozzá, de ez akár 20 évre is bővíthető. Fontos: a Fronius Galvo Light termékcsaládba nincs beépítve az internetes kapcsolódás.

Fronius Primo

Hatásfoka 96-98%-os, a teljesítménytartománya pedig már 3,0-8,2 kW-os értéket súrolja. Egyfázisos készülék, ami a valamivel nagyobb áramfogyasztású magánszemélyek és háztartások számára kínál ideális megoldást. Beépített WLAN, LAN, Datalogger és Webserver Light funkciókkal is rendelkezik. Alapvetően 5 év garancia jár hozzá, de ennél a típusnál is 20 évre bővíthető a garanciális időszak.

Fronius Symo

Hatásfoka 96-98%-os, teljesítménytartománya 3,0-20 kW közé esik. Háromfázisú inverter, nagyobb áramfogyasztású háztartásokra tervezve. Kültéren és beltéren is telepíthető, ráadásul a beépített Ethernet és WLAN funkciókkal az internetre csatlakozás kérdése is megoldott. Light verzió ebből a termékcsaládból is elérhető, ez azt jelenti, hogy nincs beépítve az internetcsatlakozás. Ehhez a típushoz is 5 év alapgarancia jár, de tovább bővíthető 20 évig.

Megbízhatóság, minőség és biztonság

A Fronius természetesen a biztonságra és a balesetvédelemre is gondolt, így beépített biztonsági megszakító is helyet kapott minden inverterükben, így a túlfeszültség levezetése is megoldott. Ennek, valamint a folyamatos monitorozásnak köszönhetően tud a napelemes rendszer eleget tenni annak a magyarországi előírásnak, hogy áramszünet esetén leállítsa a napelemes rendszert.

Erre azért van szükség, hogy a villamoshálózat javítási, illetve karbantartási munkálatai során ne legyen feszültség a rendszerben és ne veszélyeztesse semmi a szerelő testi épségét. Összességében elmondható, hogy bármelyik Fronius inverter mellett döntesz is, hosszú távú, minimum 5, de akár 20 évre szóló biztonságot és minőséget választasz. A Froniusszal biztosan nem fogsz árnyékra vetődni.

Leave a comment