Napelemes fűtés: milyen lehetőségek állnak előtted?  

A fűtéskérdést nem lehet elég komolyan venni: október közepe-vége, de legkésőbb november eleje környékén már mindannyian vágyunk otthonunk barátságos melegére. Biztosan nem vagy kivétel ez alól te sem és a kérdés már számodra is csak az, hogy fával vagy gázzal fűtöd kellemes melegre az otthonodat? Vagy… esetleg a napenergiára bízod magad?

Azzal a megállapítással biztosan nem lövünk mellé, hogy a legtöbben fával vagy gázzal fűtenek be, ha már túlságosan hidegre fordul az idő a négy fal között is. Télvíz idején, vagy már a különösen hidegre forduló őszi időjárásnak köszönhetően mindannyiunknak jól esik az a kellemes meleg, ami otthonunkban vár ránk.

Azonban ma már nem muszáj a hagyományos fűtési technológiákra hagyatkoznunk, ha otthonunk melegéről van szó. Fa vagy gáz helyett a technika mai állása szerint már a napenergiát is hasznosítani tudjuk a fűtési rendszer megtervezése során. Egyszóval: ma már a napelemes fűtés is lehetséges.

Napelemes fűtés? Nincsen lehetetlen!

Nem győzzük eleget hangsúlyozni: a napelem rendszer tervezésénél, gondolkodj előre. Ne olyan rendszert válassz, ami kizárólag az éppen aktuális szükségleteidnek megfelelő energiamennyiséget biztosítja, érdemes kicsit nagyobb léptékben gondolkodni.

Ennek oka például az, ha a nem túl távoli jövőben esetleg elektromos autóra cserélnéd a gázüzemű vagy benzin hajtotta verdád, vagy ha éppen a fűtési rendszeredet modernizálnád. Mert a napelemes fűtési rendszer is ugyanazt a kellemes hőérzetet tudja biztosítani, mint amivel a hagyományos technológiák kecsegtetnek. A tüzelő és persze a gáz ára nélkül, természetesen.

A napelemes fűtési rendszer

A napelemes rendszer és a napenergia sokoldalúan hasznosítható, modern vívmány. Ennek köszönhetően előtted is több lehetőség áll, amennyiben a napelemes fűtési rendszer kiépítése a célod. Előnyei közé tartozik, hogy amellett, hogy nem szennyezed vele a környezetedet, még gyorsabb és könnyebb kiépítési folyamattal, minimális karbantartással is kalkulálhatsz.

Ráadásul még olyan kiadásokat is megspórolsz a családi kasszának, mint amilyen a gázrendszer megtervezésének és kiépítésének költsége, valamint a gázkazán és a kémény ára. Persze később, az üzemelés során érkező viszonylag magas gázszámlákra sem kell többet számítanod, hiszen miután visszahozta a rendszer az árát, gyakorlatilag ingyen termeli neked a jóleső meleget.

Amennyiben eldöntötted, hogy a napelemes fűtés mellett teszed le a voksodat, több lehetőség közül is választhatsz. Abszolút az igényeidre és a helyszíni adottságokra szabható a napelemes fűtési rendszer. De a tervezési folyamat során itt is érdemes minden részletet szem előtt tartani.

A napelemes fűtés típusai

A nap energiája végtelen mennyiségben áll a rendelkezésünkre, ezért is tartjuk a megújuló energiaforrások egyikének. Éppen ezért, amikor a napelemes rendszeredet tervezgeted, érdemes úgy kalkulálnod, hogy idővel a fűtésedet is ezzel az energiával biztosítsd a gáz vagy a fatüzelés helyett.

Ennek természetesen van bizonyos költségvonzata, hiszen ehhez nagyobb teljesítményű, illetve megfelelő hatásfokú napelemes rendszer telepítésére lesz szükséged, hiszen a fűtéshez szükséges energiamennyiséget is elő kell állítani.

Hogy végül ez milyen úton-módon manifesztálódik a szoba melegévé, az a közbeiktatott egységektől függ. Lássuk is, hogy mivel gazdálkodhatsz, ha egyszer napelemes fűtésre adod a fejed!

A hőszivattyú

A hőszivattyú egyik legnagyobb előnye, hogy a környezetéből, azaz a földből, a levegőből, esetleg a vízből vonja ki azt a hőmennyiséget, ami a lakótérbe kikerülve gondoskodik a melegről. Működését tekintve teljesen elektromos, semmilyen fosszilis energiahordozó közbeiktatására nincsen szükség.

Leginkább új építésű, tökéletesen hőszigetelt és viszonylag alacsony – 3 m alatti – belmagasságú házakba érdemes beszerelni, hiszen bekerülési költsége szó mi szó, igen magas. Ennek ellenére ajánlott szisztéma, hiszen néhány év alatt számíthatunk a bekerülési költség megtérülésére, akkor is, ha mellette padlófűtéssel, falfűtéssel, esetleg valamilyen mennyezetfűtéssel kombináljuk.

Napelemes padlófűtés

A napelemes padlófűtés egyik legnagyobb előnye, hogy utólag is telepíthető, hiszen elég a padlóburkolatot felszedni a lerakásához, nem igényel külön bontási és betonozási feladatokat – ami hasznos, ha egyszerre nem akarod a napelemes rendszer és a padlófűtés kiépítésével megterhelni a pénztárcádat. Emellett még a gyorsan kopó és gyakran meghibásodó köztes alkatrészekkel sem kell számolni. Se kazánnal és csőrendszerrel, ha már a költségkímélő üzemmódnál járunk.

További előnye, hogy egyenletesen oszlatja el a hőt a lakásban, ráadásul még csak nem is balesetveszélyes. Ennek oka, hogy a padlófűtéshez használt panelek viszonylag alacsony üzemi hőmérsékleten, kb. 40-42 fok körül üzemelnek, mégis kellemes hőérzetet biztosít az egész házban. Ennek köszönhetően a fázós tappancsok is kedvelni fogják ezt a megoldást.

Infrafűtés és infrapanel

A rendszer energiahatékony és környezetbarát turpissága abban rejlik, hogy a napelemek által megtermelt elektromos áramot alakítja át a testre-lélekre jó hatással levő infravörös sugarakká. Amellett, hogy kellemes hőérzetet biztosítanak az egész lakásban, további előnye, hogy megjelenése rendkívül diszkrét hiszen falra, de akár a mennyezetre is elhelyezhető.

Ez a napelemes fűtési megoldás sem igényli komplett rendszerek kiépítését: nincsen szükség csövekre, kéményre vagy kazánra a működtetéséhez. Ellenben még az allergiások is bátran alkalmazhatják, hiszen akár a falra, akár a mennyezetre tesszük, nem keringeti a port.

Amit talán hátrányként lehet említeni, hogy működtetése nem olcsó: egyrészt, ha nem választunk hozzá termosztátot vagy időkapcsolót, akkor nem tudjuk szabályozni, hogy hány fokra és mennyi ideig fűtsenek. Így könnyen előfordulhat, hogy működés közben akár 100 fokos is lehet például az infrapanel, ami főként akkor válik veszélyessé, ha úgy tudjuk elhelyezni, hogy akár egy kisgyerek is elérje a felületet.

Emellett nagyobb alapterületű és belmagasságú lakásokban több panel elhelyezése szükséges, ami azért valamennyivel megnöveli a napelemes rendszer és napelemes fűtési rendszer megtérülési idejét. Viszont a napelemmel működtetett infrapanelt költözködés során is magaddal tudod vinni.

Napelemes radiátor

Bár a többi megoldáshoz képest a radiátor első látásra visszalépésnek tűnhet, a napelemről működtetett elektromos radiátorok már szintén a napenergia által termelt hőt közvetítik a lakótérbe. Fontos tudnivaló róluk, hogy a hő raktározására is képesek, így energiatakarékos működésük garantált.

Emellett az elektromos radiátorok egyik legnagyobb előnye, hogy mindegyik külön-külön szabályozható, így, ha elérték a kívánt hőmérsékletet, egyszerűen leállnak, nem fűtik túl a szobát. Ezzel az okos megoldással energiát spórolhatsz, hiszen nem a radiátorok nem működnek feleslegesen és arról is gondoskodhatsz, hogy inkább azok a szobák legyenek jobban felfűtve, ahol a legtöbbet tartózkodtok.

Elektromos fűtés inverteres klímával

Az inverteres klímával működtetett napelemes fűtés megint csak egy megbízható, egyben energiatakarékos fűtés alternatívát kínál. Leginkább a 100 négyzetméter alatti otthonok számára biztosítja költséghatékonyan a meleget, de 1-2 plusz egység beszerelésével természetesen ennél nagyobb családi házakban is abszolút bevethető megoldás.

Amivel még hatékonyabbá teheted a technológiát

A hagyományos fűtési technológiák alkalmazása során is van 2 dolog, amire mindig felhívják a figyelmedet. Ezek a korszerű nyílászárók, valamint a jól szigetelt otthon szükségessége. A nyílászáróknak és a szigetelésnek ugyanis nem elhanyagolható szerepe van abban, hogy mekkora otthonunk hővesztesége.

A legtöbb meleg ugyanis a rosszul záródó, olykor-olykor már elvetemedett ajtófélfákon és ablakkereteken szökik ki, de a rosszul szigetelt falak is hozzáteszik a hőveszteséghez a magukét.

Éppen ezért érdemes odafigyelned arra, hogy ezek rendben legyenek: menj biztosra, már ami a szigetelést és a nyílászárók kereteit illeti. És persze az ablakokba-ajtókba akár thermo üveget is rakathatsz. Amennyiben figyelsz ezekre a részletekre is, több évtizeden át, szinte észrevétlenül és minimális karbantartással gondoskodhatsz otthonod éltető melegéről.

Ajánlatot kérek
close slider