Szigetüzemű napelemes rendszer – miért és kiknek jó?

Nem kell Robinson Crusoe-nak lenned ahhoz, hogy egy kis sziget-feelinget csempéssz a mindennapjaidba. Persze kell hozzá egy kis áthallás, de elég lesz az is, ha például a hálózatra tápláló napelemes rendszer helyett a szigetüzemű verziód mellett döntesz. Ezzel az egyetlen lépéssel gyakorlatilag ugyanúgy függetleníted magad az áramszolgáltatódtól és a kiszámíthatatlan energiaráktól, mint ahogy Crusoe vágta el magát a többségi társadalomtól. Mondjuk ennyire drasztikusak talán nem leszünk.

Talán már az elnevezésből is látszik, hogy min alapszik a szigetüzemű napelemes rendszer működése: ebben az esetben ugyanis anélkül termelődik a napenergiából származó áram, hogy a rendszerünk közben valamelyik közüzemi villamoshálózathoz lenne kapcsolva.

Amennyiben a szigetüzemű napelemes rendszert választod, csak annyi áramod lesz, amit a rendszer neked megtermel. Abban az esetben, ha felesleg is keletkezik, akkor az nem az áramszolgáltató rendszerébe kerül visszatöltésre, hanem akkumulátorokban tárolódik egészen addig, amíg fel nem tudod használni.

Erre egyébként éjszaka vagy borús idő esetén kerülhet sor, amikor a közműhálózat híján nincsen honnan a napelemes rendszeren kívül áramot nyerni. Kicsit talán merész vállalkozásnak tűnhet szigetüzemű napelemes rendszerre való átállás, de ennek is megvannak a maga előnyei és persze hátrányai is.

A szigetüzemű rendszer felépítése és működése

Ez a fajta napelemes rendszer részben hasonlít a hálózatra visszatápláló változathoz. A szigetüzemű napelemes rendszernek szintén a napelem panelek, az inverter, az UV-álló szolár kábelek, a jó minőségű acélból készült tartószerkezeteket és persze a csatlakozók a főbb alkotóelemei.

Ezen felül azonban a szigetüzemű napelemes rendszer tartalmaz még egy akkumulátortelepet, ahol a fel nem használt, de megtermelt árammennyiséget tudod majd tárolni, valamint az akkumulátortöltő elektronikát. Nem egy esetben utóbbi már közvetlenül az inverterbe van építve.

A szigetüzemű napelemes rendszer egyébként a hálózatba visszatápláló napelemes rendszerhez hasonlóan működik. Ugyanúgy a napelemek termelik az áramot, amit a szigetüzemű inverter alakít át egyenáramból a háztartásokban és üzemekben, irodákban is használható váltóárammá. Ami jelentős különbséget jelent, hogy a fel nem használt energiát a rendszer nem tölti vissza a közműszolgáltató rendszerébe, mivel nincs hozzá kiépítve az elektromos hálózat.

Teljesen le vagy vágva a rendszerről, így a pluszban termelt energia az akkumulátorokban tárolódik a felhasználásig, eközben az akkumulátor töltéséről a töltésvezérlő gondoskodik. Amikor szükség lesz rá – például este, télen vagy borúsabb időkben –, ezekből a tárolókból kerülnek kiosztásra a megfelelő helyen és időben.

Mikor éri meg szigetüzemű napelemes rendszert választani?

Általánosságban véve elmondhatjuk, hogy akkor érdemes szigetüzemű napelemes rendszert kiépíteni, ha nincs a közelben olyan elektromos hálózat, amire rá tudnál csatlakozni. Vagy, ha még ennél a napelemfajtánál is drágább lenne hozzá a csatlakozás.

Mindenesetre a szigetüzemű napelemes rendszer tökéletes választás lehet tanyákba, nyaralókba, esetleg az elzártabb helyeken fekvő gazdasági épületekbe. Akkor is választhatod ezt, ha feltett szándékod mentesíteni magad az áramszolgáltatódtól és a kiszámíthatatlanul alakuló energiaáraktól.

Előnyök és hátrányok

A rendszer egyértelmű előnye, hogy ezzel az okos megoldással az elzárt, kültéri területeken is lehetővé teszik az áramtermelést. Ugyanakkor a hagyományos hálózatra kapcsolt rendszerrel szemben:

  • csupán annyi energiát használhatsz fel, amennyit megtermelsz,
  • nincs lehetőség arra, hogy a szolgáltatótól plusz áramot vásárolj,
  • magasabb a bekerülési költsége,
  • hosszabb a megtérülési idő,
  • rendkívül pontos számításokra van szükség a rendszer tervezése során,
  • az akkumulátor rendkívül érzékeny, szobahőmérsékleten kell tárolni a megfelelő működéshez és a meghibásodás elkerülése érdekében,
  • érzékenyebben reagál az évszakok váltakozására, nem termel egész évben azonos mennyiségű áramot.

Ami szigetüzemű napelem rendszer árakat illeti, az akkumulátorok és a hozzá tartozó akkumulátortöltő elektronika, valamint a lehető legmagasabb fogyasztásra méretezett inverter jelentősen feltornázza az árakat. Mindent összevetve akár 50%-kal magasabb is lehet a bekerülési költsége, mint a hálózatra kapcsolt napelemes rendszernek.

Ajánlatot kérek
close slider