SolarEdge inverter napelemes rendszerekhez – amit tudni érdemes  

A SolarEdge inverter nem egy átlagos napelem inverter: ez az eszköz, amivel úgynevezett smart napelemes rendszert üzemeltethetsz. Az okos napelemes rendszernek több előnye is van a hagyományos fotovoltaikus rendszerekhez képest. Éppen ezért, ha te is az optimalizált teljesítmény híve vagy, érdemes megismerkednek a SolarEdge inverterekben rejlő lehetőségekkel.

Ahhoz, hogy szemléltetni tudjuk, miért tehet jót a napenergia felhasználásodnak az okos napelemes rendszer, ajánlott egy kicsit beleásni magunkat a fotovoltaikus rendszer működésébe. Korábban ugyan már írtunk erről a témáról, így most csak gyorsan összefoglalnánk a legfontosabb részleteket neked.

Hagyományos vs. okos napelem rendszer

A napelemes rendszerek sztringbe, vagyis sorba kötött rendszerek. Ez biztosítja azt, hogy az inverter a napelem panelek által megtermelt egyenáramot megfelelő feszültségszinten tudja majd váltóárammá alakítani.

Azonban a sorba kötöttségnek nemcsak előnye van, hanem hátránya is. Legalábbis a hagyományos napelemes rendszerek esetében: akkor, ha valamilyen szennyeződés kerül az egyik napelem cellára – mondjuk falevél, madárpiszok, hó vagy más szennyeződés –, esetleg az egyik panel meghibásodik, akkor az a többi napelem panel teljesítményére is rányomja a bélyegét.

Tehát, ha az egyik napelem tábla nem működik a maximumon és a zavaró körülmény hiába nem áll fenn a többi cellánál, azok teljesítménye is csak akkora lesz, mint a problémás napelem panelé. Vagyis, ha a napelemes rendszerünkben van 10 db napelem panel és az egyik teljesítménye visszaesik valamiért 40%-ra, akkor a többi napelem panel is csak 40%-os teljesítményen fog működni.

Ezt a hibát hivatott kiigazítani az okos napelemes rendszer. Ezt úgy tudja megtenni, hogy az inverter és a napelem kettősét a teljesítmény optimalizáló eszköz teszi teljessé, amiket az egyes napelem panelekre kell csatlakoztatni. Ezekben érzékeny szenzorok gondoskodnak arról, hogy ha hibát érzékelnek valamelyik panelnél, akkor egyszerűen kikerüljék a renitens cellát és a többi panel továbbra is kihozhassa magából a maximumot.

A SolarEdge inverter előnyei

Szerencsére a teljesítményoptimalizáló azon felül, hogy gondoskodik a zavartalan áramellátásról, még abban is a fotovoltaikus rendszered segítségére lesz, hogy növelje a teljesítményt. A SolarEdge inverter segítségével átlagosan 5-25% teljesítménynövekedés érhető el.

További előnye az okos inverternek, hogy remekül kezeli a vegyes tájolású – például ketei és nyugati – napelem sztringeket, ráadásul akkor is optimális teljesítményt ígér, ha nem a legideálisabbak a körülmények a napelemes rendszer számára. Vagyis a SolarEdge inverterek akkor is maximális teljesítményt nyújtanak, ha tagolt a tető, ha 2-nél több tetősíkra helyezhetők el a panelek, vagy ha számolhatunk állandó és mozgó árnyékokkal stb.

A SolarEdge inverter ezeken felül még beépített távfelügyeleti rendszerrel is rendelkezik, így mindig naprakész adatok állnak a rendelkezésedre. Ez azt jelenti, hogy napelem panelenként látható napi, heti, havi, de még éves bontásban is a teljesítmény. A SolarEdge emellett jól kezeli azt is, ha esetleg eltérő típusú és teljesítményű napelem panelek kerülnének beszerelésre a rendszerbe.

Ha például a hagyományos rendszerünkben van 14 db napelem panel, amik közül 9 db 350 Wp-s, míg 5 db 320 Wp-s, akkor mind a 14 db 320 Wp-s teljesítményű lesz. A SolarEdge inverternek köszönhetően mindegyik napelem panel a saját értékén fog működni.

Akadnak azért hátrányok is

Az okos napelemes rendszer egyik hátránya, hogy minden egyes napelem panelhez csatlakoztatni kell egy teljesítményt optimalizáló modulokat, ezért magasabb a SolarEdge inverter bekerülési költsége és így a megtérülési ideje is. Mivel a magasabb a felhasznált eszközök száma, ezért több a hibalehetőség is.

Szerencsére azonban erre is van hatékony megoldás, hiszen egyrészt ott van a többletáram, amit a SolarEdge inverter megtermel, ráadásul 16 kW-os rendszertől fölfelé már az ára is versenyképes a hagyományos inverterekhez hasonlítva.

Ami a garanciát illeti

Lehet, hogy magasabb a SolarEdge inverter bekerülési költsége, azonban a fejlett technológia a garanciális időszakot tekintve is pozitívba billenti a mérleg nyelvét. Az inverterre alapvetően 12 év garanciát ad a SolarEdge, míg az optimalizáló modulokra 25 éves garanciát vállal. Összességében talán a SolarEdge inverter biztosítja a legtöbb rugalmasságot, már ami a napelemes rendszert illeti.

Nemcsak különböző márkájú és eltérő teljesítményű panelek egy sztringbe kötését teszi lehetővé, hanem azt is, hogy a teljesítmény napelem panel szintű optimalizálása mellett, eltérő dőlésszögű és tájolású napelemes rendszer is a lehető legmagasabb szinten működjön, maximális helykihasználással.

Ajánlatot kérek
close slider