Hogyan működnek a napelemek éjszaka és felhős napokon?

Ha már Ön is gondolt arra, hogy éjszaka hogyan működnek a napelemek, akkor nincs egyedül. Ha úgy dönt, hogy a napelemekre támaszkodik otthoni villamosenergia-felhasználása során, fontos képben lenne ezekkel is.

Hogyan is működnek a napelemek, mikor nincs napfény vagy amikor felhős az idő? Persze egy szakember ezt hallva azonnal rázni kezdi a fejét, de alapvetően teljesen jogos kérdés. Egy ilyen nagyszabású beruházásnál, mint a napelemes rendszer, muszáj képbe kerülnünk mindennel. A fenti kérdésre – hogy hogyan is működnek – egy rövid és egy hosszú válasz létezik. A rövid annyi, hogy majdnem ugyanúgy, mint a normális időkben. A hosszabb esetében már bele kell mennünk a részletekbe.

Működnek-e éjjel a napelemek?

A napelemes rendszer célja a napfény, más néven fotovoltaikus energia (PV), elnyelése és egyenárammá (DC) való átalakítása. Az egyenáramot a rendszer inverterén küldik keresztül, hogy váltakozó áramú (AC) energiává alakítsák át. Ez az a fajta áram, amelyen a legtöbb háztartás működik. Ezen a ponton a naprendszer táplálja az áramot az otthonába. Ha viszont több villamos energiát termelt, mint amire szükségünk van, akkor mi lesz a felesleggel?

Mivel a napelemek csak napközben tudnak áramot termelni, így a fenti kérdést érdemes átfogalmazni. Hogyan biztosítják a napelemek az éjszakai áramellátást, ha nincs napsütés? Az esetek többségében a panelek napközben több energiát termelnek, mint amire szükségünk van (főleg a nyári hónapokban). A tárolási technológia viszont lehetővé teszi, hogy a napelemes rendszer egy éjszaka alatt hozzáférjen az áramhoz, ha a napelem „működése” szünetel. Akár az elektromos hálózathoz való csatlakozás, akár az akkumulátor segítségével. A hálózati kapcsolatoknak és a napenergia-tárolásnak köszönhetően a napelemek fenntartható, éjjel-nappali energiamegoldást jelentenek.

Felhős napokon működnek a napelemek?

Az egyszerű válasz az, hogy a napelemek felhős napokon is működnek. Mindössze nem teljesítenek olyan jól, mint egy ragyogó napsütéses napon. A különféle becslések szerint a napelemek felhős napon normál teljesítményük 10–25%-át érik el. Bizonyos esetekben viszont a felhők jobb teljesítményt eredményezhetnek, mint a szokásos napsütéses idő. A felhő visszaverheti vagy néha fel is növelheti a napfényt, ami további energiaellátást eredményez a napelemekből.

Fontos itt megemlíteni, hogy az elvárásokkal ellentétben a felhős és esős éghajlaton is népszerű a napenergia. A napelemek népszerűségének legjellemzőbb tényezője az áram költsége, nem pedig a napfény mennyisége, amelyet egy város nyújtani tud. Az Egyesült Államok legtöbb napenergia-települése nem különösebben napos például. Inkább magas az elektromos áram aránya, ennek eredményeként a lakástulajdonosok jelentős előnyöket élveznek a számlák megtakarítása és a gyors megtérülés szempontjából.

Szóval akkor megéri a beruházás?

Igen, abszolúte megéri! A mai modern és fejlett technológiának köszönhetően akkor is érdemes elgondolkodni napelemes rendszerben, ha nem annyira napsütötte helyen lakunk. Természetesen mindehhez hozzá kell vennünk, hogy minden egyes napelemes beruházás más és más. Így 100%-osan biztosra nem tudunk és nem is lehet mondani semmit. A SolarZone ingyenes helyszíni felmérése alapján viszont egy kézzelfogható eredményt tudunk nyújtani Önnek! Lépjen velünk kapcsolatba és beszéljük át a részleteket!

Ajánlatot kérek
close slider