Smart napelem – a teljesítmény csúcsra járatva

Hagyományos napelemek esetében mindenképpen tartsd szem előtt: a napelemes rendszer csak annyira erős, mint annak leggyengébb láncszeme. Vagyis, ha az egyik napelem cellára esetleg valamilyen szennyeződés kerül, akkor az az egész rendszer teljesítményén rajta hagyja a negatív előjelét. Itt jön képbe a Smart napelemes rendszer.

Azt talán tudtad, hogy a hagyományos napelemes rendszer napelem cellái sorokba, vagyis úgynevezett sztringekbe vannak kötve. Minderre azért van szükség, hogy az inverter a lehető leghatékonyabb munkát tudja elvégezni: azaz a napelem cellák által megtermelt egyenáramot megfelelő feszültségszinten tudja az otthonodban, illetve az irodádban is felhasználható váltóárammá alakítani.

Azonban ennek a működési szisztémának van egy jelentős hátránya, amit a döntésed meghozatala során neked is érdemes szem előtt tartanod. Nevezetesen az, hogy hiába van például 8 db napelem cellád, ha közülük az egyiken bármilyen szennyeződés keletkezik – némi felfröccsenő sár, ráhulló falevél vagy madárürülék formájában, esetleg a szomszéd fája megnő annyira, hogy árnyékot vessen a napelem cellára – akkor az a többi napelem cella teljesítményét is rontja.

Hogy is van ez?

Amennyiben egy hagyományos napelem panelre árnyék vetül vagy beszennyeződik, akkor az áramtermelőből áramfogyasztó egységgé változik. Ez azért alakul így, mert az egység a hátráltató tényező hatására melegedni kezd, amivel nem termeli, hanem fogyasztja az áramot.

Ráadásul, mivel a napelem modulok egyetlen, sorba kötött egységet alkotnak, azonos árammennyiség halad át az egyes paneleken. Így, ha az egyiken csökken valamiért a termelés – ergo termelőből fogyasztóvá válik – akkor az egész rendszeren keresztülmenő áram mennyisége csökkenni fog.

Gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy a hagyományos napelemes rendszer esetében mindig fennáll a lehetősége annak, hogy egyik pillanatról a másikra csökkenjen a teljesítménye. Ezen probléma kiküszöbölésére jelenthet megoldást a Smart napelem rendszer.

Amit a Smart napelemes rendszer kínál neked

Szerencsére a gyártók is hamar rájöttek arra, hogy ez a helyzet azért nem valami felhasználóbarát, így szinte már a kezdet kezdete óta próbálták megoldani a fentebb vázolt problémát. Első körben mikroinverterekkel igyekeztek csökkenteni a megbízhatatlansági faktort, de ezzel két probléma is volt.

Minden egyes panelre fel kellett szerelni 1-1 mikroinvertert, ami jelentősen megemelte a napelemes rendszer kiépítésének költségeit, túlságosan magas lett az ár. A másik pedig szintén a megbízhatatlanság volt, hiszen így annyival több meghibásodható eszköz került be a rendszerbe, ahány napelem panel a rendszerben helyet kapott.

Többek között ez a két faktor az, ami miatt a mikroinverterek nem igazán terjedtek el a világon – ellentétben a Smart napelemekkel. A Smart, vagyis okos napelemes rendszer lényege abban rejlik, hogy túljárnak a sorba kötött rendszer eszén. Az okos napelemek teljesítményoptimalizálót használnak: amikor a szenzorok érzékelik, hogy az egyik cella gyengébben teljesít a többinél, egyszerűen kikerülik a hadra adott pillanatban nem fogható napelem panelt.

A smart napelem előnyei

Bár a bekerülési költsége valamennyivel magasabb és ezáltal a megtérülési ideje is hosszabb, a módszer lehetővé teszi, hogy a zökkenőmentesen működő napelem panelek továbbra is maximális teljesítményt nyújtsanak. A renitens napelem cella ugyanis nem rontja le a többi teljesítményét, zavartalanul termelhetnek tovább, mintha mi sem történt volna.

További előnye a Smart napelemeknek, hogy segítségükkel optimalizálható a termelési folyamat is. Segítségükkel átlagosan 5-25%-os teljesítménynövekedés érhető el, ráadásul a gyártók is valamennyivel hosszabb garanciát vállalnak így a termékeikre.

Emellett azt is hozzá kell tennünk, hogy a Smart napelem a tető tájolására és a dőlésszögre sem annyira érzékeny a hagyományos napelemes rendszer. Plusz hibaüzenetek segítségével adja a tulajdonos tudtára, ha esetleg porszem került volna a gépezetbe – azaz a panelekre.

Leave a comment