Napelem társas- vagy panelházra?

A napelem csak a gazdagok kiváltsága? Inkább luxos, mintsem elérhető lehetőség? Csak akkor éri meg telepíteni, ha családi házban lakunk? Nem! Akkor is érdemes és megfontolandó beruházni egy napelem rendszerre, ha társas- vagy panelházban lakunk!

Napelemeket mindig hatalmas, kertes, családi házakkal reklámoznak. Ez egy bevett, marketinges fogás, ami viszont sokak fejében elültethet egy kósza, de borús gondolatot. A napelem csak azoknak éri meg, akik családi házban laknak! A napelem luxos, nem éri meg telepíteni társasházi lakónak! Részben egyet kell érteni azzal, hogy egy napelem rendszer telepítése nem két fillér. De 100%-ban megtérül az ára. A gondolatfolyam másik szelete pedig egyáltalán nem igaz! Annak is megéri a napelem, aki társasházban, vagy akár panelházban lakik. Csak más dolgokra is figyelni kell ilyen esetekben.
Mire kell figyelni?
Társasházra telepíteni napelem rendszert nem lehetetlen! Kissé bonyolultabb és az átlagnál nagyobb részletességű terepmunkát igényel, de abszolúte kivitelezhető. A SolarZone egyik korábbi cikkében (Az én otthonomra is telepíthető-e napelem?) már beszámoltunk arról, hogy milyen dolgokra kell és muszáj odafigyelni egy ilyen beruházáskor. Fontos a tetőszerkezet, a tájolás és az árnyékolás. Ezeket egy terepmunka során a szakemberek el is végzik, nekünk nincsen sok dolgunk. Viszont ha társas- vagy panelházról van szó, akkor több kérdés merül fel a telepítéskor. Ezen kérdések mindegyike fontos és magától értetődő, hiszen egy ilyen elmulasztása is hosszas és fáradalmas jogi huzavonába torkollhat. A ház tetőszerkezete itt is elengedhetetlenül fontos! Mivel a legtöbb társas- vagy panelház azokban az időkben épültek, amikor még nem voltak elterjedve a napelemek, nem volt lehetőség beruházni rájuk, így a tetőt se ennek megfelelően építették. Nem vették figyelembe ennek a lehetőségét, nem hagytak elég helyet nekik. Ez visszavetheti a munkát, de nem feltétlenül. További alternatívák is fennállhatnak ilyen esetekben.
A villanyóra
A villanyóra kérdése viszont nem ad sok alternatívát. Ilyen típusú házaknál közös villanyórák vannak. Egy napelem rendszert pedig a villanyórákra kell bekötni (ami fizikálisan nem nagy munka), de jogi lépéseket vonhat maga után. Mivel közös a villanyóra, így a házban lévő összes lakónak bele kell egyeznie ebbe a telepítésbe, ebbe a rákötésbe. Ha csak egy lakó is nemet int, akkor jogilag zsákutcába futhatunk. Akárcsak a tetőre való építéshez, a villanyórához is tulajdonosi hozzájárulás szükséges. Hiszen ezek osztatlan közös tulajdonok. A tulajdonosi hozzájárulás mellett több papírmunka is akad ezekben az esetekben, hiszen külön invertereket szükséges kötni minden egyes fogyasztómérőre. Tehát külön rendszereket kell tervezni villanyóránként és lakásonként – amiket persze engedélyeztetni is muszáj!
Tulajdonosok vagy nem tulajdonosok?
Mindezen fentiek viszont megelőzhetőek, ha előre gondolkodunk. Hogyha még nem vagyunk a tulajdonosai a lakásnak, de tudjuk, hogy napelemet szeretnénk majd feltelepíteni, akkor másfajta stratégia lép érvénybe. Hiszen ha a tulajdonossá válás előtt iktatjuk be ezeket a lépéseket, úgy mi ebben az egészben csak érintettek leszünk. A lakás beruházójának kell ügyet intéznie, tehát a tervezéssel, a szerződéssel, az engedélyekkel – vagyis en bloc mindennel – ő foglalkozik. A napelem rendszer kifizetése és a számlák a mi nevünkön lesznek, de az ehhez való utat a beruházó intézi. Viszont ha lakásnak már mi vagyunk a tulajdonosai, akkor a beruházó már nem veheti le a terhet a vállunkról, nekünk kell mindenben lépnünk.
Akkor most mégis megéri?
Igen! Sőt ha minden egyes lakó belegyezik a napelem rendszer telepítésébe, akkor nem pusztán környezettudatosan járhatunk el, hanem plusz akadályokat is kikerülhetünk. A tetőszerkezet miatt a legtöbb esetben nem építhető ki olyan nagy mennyiségű napelem, amely a teljes háztartás áramellátását kiváltaná. De a közös költségeket játszi egyszerűséggel tudja fedezni. A közös helyiségek fogyasztásáért nem kell majd többé fizetnünk, a közös költségek nem fogják a lakók pénztárcáját terhelni. Emiatt társas- és/vagy panelházak esetében akkor érdemes napelem rendszerben gondolkozni, ha egyszerre többen szállnának be a telepítésbe. Így maga a kifizetés sem terhelne egy adott embert / családot, hanem mindenki X összeget tudna beleadni.
Ha többen fogjuk a rönköt, sokkal könnyebb lesz cipelni.

Leave a comment