Milyen részekből áll egy napelemes rendszer?

Napelem rendszerekről rengeteg mindent találni egy rövid keresés után. Ha be szeretnénk ruházni egyre, akkor értelemszerűen mindennek utánanézünk. Tehát pontosan milyen részekből is állnak ezek a berendezések?

Mint mindannyian tudjuk, sokkal-sokkal több részből áll egy napenergia-rendszer, mint egyszerűen a panelekből. Az egész rendszernek több összetevője van, ezek pedig a választható márkánkként változhatnak is. Ezek a márkák nagyon egyedülálló előnyöket kínálhatnak, és gyakran meg is növelhetik a rendszer azon képességét, hogy elvárt módon túlteljesítsen. Tehát nem csoda, hogy az emberek gyakran hihetetlenül ijesztőnek találják a napelem telepítésének folyamatát. De aggodalomra semmi ok! Ebben a cikk azt vesszük szemügyre, hogy pontosan milyen részeket tartalmaz egy napelemes rendszer.

Egy napelem rendszer három fő alkotóelemből tevődik össze: a panelekből, az inverterből és az állványból / tartószerkezetekből.
Panelek

A napelem panelek a rendszer leglátványosabb elemei, gyakorlatilag ezt ismerik a legjobban az emberek. Lényegében ezek a Nap „arcai”. Ha most kimennénk és mindent házat szemügyre vennénk, akkor valószínűleg azonnal látszana, hogy hol működik napenergia. Természetesen a modern technológiának köszönhetően már nem csupán a házak tetejére telepíthetünk paneleket. Akár a házak oldalára, a garázsok tetejére vagy akár a kertünkbe is lehetőségünk van. A panelek elhelyezéséről mindig érdemes kikérni a szakemberek véleményét.

A napelemek működése abból áll, hogy a panelek egyenáramú villamos energiát termelnek. A napfény vagy a napsugárzás stimulálja az elektronok mozgását a napelemek belsejében. Viszont fontos megjegyezni, amit egyesek gondolnak: maga a napfény és nem a hő generálja az áramot! Valójában a túlmelegedett panelek kevésbé lehetnek hatékonyak, hasonlóan a számítógépek túlmelegedéséhez. Így minden választott napelemnek körülbelül 25 évig kell képesnek lennie ellenállni a meleg éghajlatnak.

Inverterek

A napelem panelek a házban (vagy annak külterében) lévő inverterhez kapcsolódnak. Az inverterek minden napenergia-rendszer kulcsfontosságú részét képezik. Céljuk, hogy a napelemek által termelt egyenáramot elektromos energiává alakítsák át. Ez az, ami az otthonunkban kvázi mindent táplál. Az inverter folyamatosan működik a rendszer egész élettartama alatt. Tehát általában ez az a darab, amelyik leginkább meghibásodhat. Viszont körülbelül 10 év (plusz hosszabbítható) garanciával rendelkeznek az összes inverter, úgyhogy a megoldás mindig adott. Ezért mindig azt javasoljuk, hogy válassz kiváló minőségű invertert, amely könnyen kezelhető, mint például a Fronius, a Huawei vagy éppen a SolarEdge.

Az invertereknek a két fő típusa a vonós inverter és a mikroinverter. A vonalas invertert egy árnyékolt területen helyezik el a falon, és egy panel energiáját (lakossági rendszereknél ez általában a teljes rendszer) az otthonában vagy a vállalkozásában felhasználandó váltakozó áramú energiává alakítja. A mikroinvertereket minden panel hátuljára telepítik, így a panelek energiája egymástól függetlenül létezhet. Ha a karakterlánc-inverteres rendszer egyik paneljén részleges árnyékolás történik, a többi panel teljesítményét is befolyásolja (amint az alábbiakban bemutatjuk). Erre a mikroinverterek jelentik a megoldást, mivel lehetővé teszik a panelek önálló működését, ugyanakkor áremelkedéssel is járnak.

Állványozás

A napelem rendszer harmadik fő eleme az állvány / szerelés. Ez az, ami biztonságosan rögzíti a paneleket a tetőhöz. Az állványozás / felszerelés nem lesz olyan döntés, ami miatt álmatlan éjszakáid lehetnek. Bármelyik jó hírű napenergia-szolgáltató olyan márkák minőségi állványberendezéseit használja, mint a Radiant vagy a Sunlock. A tetőtartók általában a legolcsóbb módszerek a panelek felszereléséhez, mert a meglévő tetőszerkezet előnyeit kihasználva alapot nyújtanak paneljeihez. Ezzel pedig pénzt is megtakaríthatunk! Ha korlátozott helyű kis ingatlanban lakunk, a tetőre szerelhető tartó egy kézenfekvő lehetőség.

A tetőknél használhatunk külön erre a célra kialakított tartólábakat vagy úgynevezett előtétes (zéró behatolású) tetőtartókat is. Ha nem a tetőre, hanem a földre helyezzük a napelem paneleket, akkor is választhatjuk a lábakat, de különféle rúdtartókat is akár. Ezek segítségével jóval magasabban helyezkednek el a panelek a föld felszínétől, így az esetleges balesetek is elkerülhetőek. Viszont az állványozás kapcsán is érdemes azt megjegyezni, hogy minden telepítés más és más. Emiatt mindig érdemes egyeztetni a napelemes céggel.

Ha további információkat szeretnél megtudni akár a felszerelés, akár a választható inverterek és a panelek kapcsán, lépj velünk kapcsolatba! Munkatársaink készséggel segítenek Neked bármilyen kérdés esetén!

Leave a comment