A napelemek élettartama – egy életre szóló befektetés

Talán a viszonylag magas bekerülési költségeknek, talán a természetes emberi kíváncsiságnak tudható be, hogy a napelemes rendszer kiépítésével kapcsolatban az egyik leggyakoribb kérdés az, hogy mégis mennyi a rendszer élettartama? Fog-e egyáltalán addig üzemelni és annyi elektromos áramot termelni, hogy megérje belevágni a fejszénket? A rövid válasz az, hogy igen. A valamivel hosszabb indoklást a folytatásban olvashatod.

Mivel a napelemes rendszer ára akár a több millió forintos bekerülési költséget is súrolhatja, sokan inkább befektetésként tekintenek a legelterjedtebb megújuló energia saját célú hasznosítására. Éppen ezért fontos kérdés számodra is egyrészt a megtérülési időszak – ami átlagosan 8-10 évet ölel fel – de emellett az is, hogy egy ilyen kaliberű kiadással végül is hány évig-évtizedig biztosíthatod az áramtermelésedet.

Mitől függ a napelemek élettartama?

Amennyiben kizárólag a napelem cellák élettartamát vesszük nagyító alá, érdemes a gyártói élettartam becslésekre hagyatkozni. Szerencsére már a kezdet kezdetén – vagyis az első szilíciumkristályos napelem panel 1954-es megépítése során – is arra törekedtek, hogy a technológia több évtizedig használható legyen.

Gondolj csak bele, hogy mi mindent kell kiállnia a napelem moduloknak: ott van a tűző napsütés, amiből dolgozik, de emellett a fagyok, a szelek, a szakadó eső és a hó, de még a tetőre olykor-olykor felmászó vagy repülő állatokkal is meg kell birkóznia. Ezek a kockázati tényezők azok, amik arra késztetik a gyártókat, hogy a rendkívül strapabíró működés mellett tegyék le a voksukat.

De természetesen ahogy bármi másnál, úgy a napelem panelek, sőt az egész napelemes rendszer esetében is főként a felhasznált alapanyagok és alkatrészek minősége, jellege, a kivitelezési munkálatok minősége, a karbantartás és tisztítás pontos kivitelezése, valamint a rendszert érő igénybevétel határozza meg a várható élettartamot.

Mennyi az annyi?

A komplett napelemes rendszer, de az egyes elemek tervezése során is arra törekednek, hogy évtizedeken keresztül kibírják a szélsőséges időjárási viszonyokat, valamint a folyamatos igénybevételt. Így került kiválasztásra például az alumínium tartószerkezet, a modulokat borító edzett üveg, de még az UV-álló solár kábelek is.

Ami a napelem cellákat illeti, a gyártói becslések 20-25 éves élettartamot jósolnak nekik. Itt azonban érdemes megjegyezni azt, hogy az időintervallum inkább csak teljesítménygarancia: azt jelenti, hogy az egyes napelemes panelek 20-25 éven keresztül képesek a leírásban meghatározott értéken termelni. Attól azonban nem kell félned, hogy 25 év után egyszer csak leáll az áramtermelésed: ha eltelt ez az időszak, akkor is működőképesek maradnak a napelemek, de már csak 60-80%-os teljesítményt fognak nyújtani.

A napelemes rendszer másik kulcsfontosságú elemét, az invertert illetően már némileg más a leányzó fekvése. Ez ugyanis az a része a rendszernek, ami nonstop, heti hét napon 0-24 órában működik: éjszaka is, amikor a napelem panelek napfény hiányában nem termelnek semmit sem. A napelemes inverternek gyakorlatilag nincsen pihenőideje, hiszen állandó jelleggel gondoskodnia kell arról, hogy a napelem cellák által megtermelt egyenáramól váltóáramot készítsen és azt az igényeinknek megfelelően ossza be.

A folyamatos igénybevétel miatt az inverter esetében 10-15 éves élettartammal kalkulálhatunk, a komplett napelemes rendszer működése során egyszer szükség lesz a cseréjére. Nem a teljes napelemes rendszernek, csak az inverternek. Egyébként nem egy példa volt már arra a történelemben, hogy az inverter kivételével a többi alkatrész, mint a napelem panelek, a kábelek, a jó minőségű acélból készült tartószerkezet és a csatlakozók problémamentes működési ideje jóval meghaladta a 20-25 éves időtartamot.

A szakszerű napelem karbantartásnak és tisztításnak köszönhetően 35-40 évig is működött néhány napelemes rendszer. Gondoskodj kellő odafigyeléssel te is a sajátod napelemes rendszeredről, mert hosszú évtizedek kitartó munkájával hálálja meg a törődést.

Leave a comment