A napelem rendszer elemei

Milyen termékeket érhetsz el a SolarZone-nál?

 

Ami a napelem paneleket illeti…

… mi a SHARP napelem panelekre szavazunk. A SHARP közel 100 éves története során kitapasztalta azt, amit a napelemgyártásról tudni érdemes. Akár monokristályos, akár polikristályos napelem panelekről van szó, a gyártó 25 éves garanciát vállal minden darabra.

Ez azt jelenti, hogy a 25 éves intervallum során minimum 80%-os teljesítménnyel fognak működni a napelem panelek, és az ezt követő időszak időszakban sem kell azonnali leállástól tartanod. Sőt, ezután is csak apránként fog csökkenni a napelem panelek hatásfoka.

 

Inverterek

Az invertereket tekintve 4 gyártó eszközeit tudjuk nyugodt szívvel ajánlani. Ezek az SMA, a Solar Edge, a Huawei és a Fronius. Az inverterek egyébként azok az eszközök, amik a fotovoltavikus rendszerrel nyert egyenáramot a háztartások számára is hasznosítható váltóárammá alakítják át. Fontos, hogy az inverter hatásfoka is a lehető legmagasabb legyen.

SMA Inverter

Németországi cég, 1981 óta foglalkozik a napelemes technológiákkal, azon belül is inverter gyártással. Tapasztalatának köszönhetően piacvezető és korszerű technológiákkal dolgozik, így inverterei kiemelkedő, 98,9%-os hatásfokon üzemelnek, 1 és 3 fázisú csatlakozásra is képesek.

Az SMA garantálja azt, hogy ha egy SMA inverter a felszereléstől számított 5 éven belül meghibásodik, nem javítják, hanem egy teljesen újat küldenek helyette. Egyébként a garancia 10 és 15 évvel is meghosszabbítható, de ezt a gyártó a varisztor nevű alkatrész élettartamához köti.

 

Solar Edge Inverter

2006-ban alakult, amerikai cég. Szintén 1 és 3 fázisú kivitelben készítenek invertereket, de ezek már igazi okoseszközök, amelyek a napelemes rendszer optimális kihasználását is elősegítik. Ennek érdekében 2 részből állnak.

Az egyik a napelem modulokhoz közvetlenül kapcsolódó eszköz, ami maga a teljesítményoptimalizálásért felelős eszköz. A másik pedig az inverter, ami az egyenáram váltóárammá alakításáért felel. Számtalan típusa elérhető a piacon.

Huawei inverterek

A Huawei gyakorlatilag a világ egyik legnagyobb inverter gyártója, főként a 3 fázisú inverterek terén alkotnak kitűnő modelleket. Okos rendszerei automatikus karbantartási javaslatokkal és hibaüzenetekkel segítik a működést, valamint a naprakész állapot-nyilvántartást.

Fronius inverterek

Osztrák cég, 1995-től gyártanak napelemes invertereket. Szintén 1 és 3 fázisú kivitelezésben készülnek el. Ár-érték arányuk kiváló, ráadásul kitűnő szervizháttérrel rendelkeznek. Külön előny, hogy invertereiket minden magyarországi áramszolgáltató elfogadja, ha hálózatra visszatápláló rendszert telepítünk. Jótállásuk a szokásos 5 év felett, külön díj ellenében 10-15 és 20 éves időtartamra is bővíthető.

 

Tartószerkezet

Nemcsak a napelem modulok és inverterek minősége és megbízhatósága fontos kritérium, hiszen azok tartószerkezetére is érdemes figyelmet fordítani. Hogy miért? Mert ennek az okos szerkezetnek nemcsak a napelemrendszer strapabíró megtartása a feladata, de a napelemek dőlésszögének beállításában is segít. A SolarZone-nál csak kitűnő német gyártmányú, saválló acélszerkezetekkel dolgozunk.

Ennek előnye többek között az, hogy bármilyen tetőhéjazatra és burkolatra felszerelhető, ráadásul olyan anyagvédelemmel van ellátva, ami az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállóvá teszi. Jöhet hó, fagy, dér, szél és eső, esetleg tűző napsütés, a tetődről egyetlen napelemmodul vagy más alkatrész sem fog leesni.

Ajánlatot kérek
close slider