A 3 legjobb napelem inverter – árak és érvek  

Napelemes rendszerünk megtervezése során nemcsak a napelem panelek gondos kiválasztására kell gondot fordítanunk, hanem az inverterére is. Végeredményben, ha inverter nem lenne, a napenergia hasznosítására is keresztet vethetnénk – éppen ezért fontos odafigyelni arra, hogy a napelemes rendszerünket a hozzá tökéletesen passzoló inverterrel lássuk el. Annak érdekében, hogy felelős döntést hozhass, bemutatjuk a 3 legjobb napelem invertert – árakkal és érvekkel.

Nem túloznánk, ha azt állítanánk, hogy a napelemes inverter a fotovoltaikus rendszer vezérlő központja: egyfelől gondoskodik arról, hogy a napenergiából a panelek által termelt egyenáramból a háztartásokban is felhasználható váltóáram legyen.

Amit az inverterről tudni érdemes

Az inverter egyébként nemcsak váltóárammá alakítja az egyenáramot, hanem a napelem panelek működését is folyamatosan monitorozza. Ezzel a funkcióval rengeteg adatot gyűjt be nap mint nap a rendszer teljesítményéről.

Amennyiben az inverter hibát észlel, még időben hibaüzenetet küld róla, hiszen a mai modern napelem inverter egyik legfontosabb jellemzője a Wifi-összeköttetés. Ennek segítségével már otthon sem kell lenned ahhoz, hogy nyomon kövesd az inverter működését. Ezt okosotelefonodról, laptopodról és tabletedről is megteheted.

Ugyanakkor az inverter a napelem rendszer egyik legérzékenyebb része. Így annak ellenére, hogy igazi kis erőmű, a folyamatos használat és az állandó igénybevétel miatt a komplett napelemes rendszer működése során egy invertercserével 5-15 éven belül biztosan számolni kell. Ez persze nem jelent komplett napelemes rendszer cserét, csupán az inverter esetleges javítását vagy cseréjét.

A napelem inverter és a fázisszámok

Bizonyára nem fog meglepni, de az inverterek terén is viszonylag nagynak mondható a kínálat. Ennek okai között szerepel az, hogy más-más inverter passzol például egy hálózatra visszatápláló, a hibrid és a szigetüzemű napelemes rendszerhez. De attól függően, hogy milyen elvárásokat kell kielégítenie a rendszernek, a teljesítménye sem mindegy. Ezt a fázisszám határozza meg.

Fontos például, hogy egy háztartás áramellátását kell megoldania, vagy idővel a fűtést és elektromos autó/k töltését is tervezed-e vele? Kisebb rendszerekhez már az egyfázisú inverter is elegendő, míg a családi házak ellátásához már inkább a kétfázisú az ajánlott. Ennél nagyobb rendszerekhez pedig a háromfázisú rendszer a megfelelő választás.

A 3 legjobb napelem inverter és áraik

Alapvetően azt mondhatjuk, hogy a jelenlegi napelem piac inverter kínálatát tekintve 3 kiváló invertert ajánlhatunk a figyelmedbe. Ezek a Fronius, a SolarEdge és a Huawei napelem inverterek – amelyek a legjobbnak számítanak a maguk területén.

Fronius inverterek

A Fronius napelem inverterek gyártását 1995-ben kezdte meg az azonos nevet viselő osztrák cég. Termékpalettájuk szélesnek mondható a hálózatra visszatápláló napelemes rendszereket tekintve. A legkisebbektől a nagyobbakig kínálnak egyfázisú és háromfázisú invertereket a 1,5 kW-os nagyságrendtől egészen 48 kW-ig bezárólag.

Ami külön pluszpont, hogy kiváló szervizhátteret építettek ki, emellett a Fronius inverterek működése is rendkívül megbízható. Alapjáraton 5 év garanciával kínálják a napelem invertereket, de a garancia külön díj ellenében 10, 15 és 20 évre is bővíthető. Ami a napelem inverter ár és érték arányát illeti, a hálózatra visszatápláló fajták terén ez a legjobb inverter. Típustól és teljesítménytől függően 300.000 Ft-tól 1.500.000 Ft-ig terjed az árkategória.

SolarEdge inverterek

A SolarEdge inverterek az okos inverterek piacvezető márkája. A smart napelemes rendszer viszonylag friss újdonságnak számítanak a piacon, ennek ellenére hamar nagy népszerűségre tett szert. A SolarEdge napelem inverter két részből áll: egyrészt ott van a szokásos elem, az egyenáram átalakítását és a hálózatra táplálását elvégző inverter.

Másrészt viszont kapcsolódik hozzá egy teljesítmény optimalizáló eszköz, ami kiegyensúlyozza a napelem panelek teljesítményét. Technológiájának köszönhetően kivédi azt, hogy egy árnyékolt vagy bekoszolódott panel csökkent teljesítménye a többire is hatással legyen, így mindig biztos lehetsz afelől, hogy napelemes rendszered az aktuális körülményekhez képest a maximum teljesítményt nyújtja.

Rendkívül jól alkalmazkodik egyébként a vegyes tájolású rendszerekhez, ráadásul beépített távfelügyelettel is rendelkezik. Ami a SolarEdge napelem inverter ár kérdését illeti, magasabb beruházási költséggel számolhatunk a hagyományos típusokhoz képest, mivel minden panelhez fel kell szerelni az optimalizáló modulokat. Teljesítménytől és típustól függően az ára 300.000 – 900.000 Ft között mozog és 12 év garanciával kalkulálhatunk.

Huawei inverterek

A Huaweit talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen az egyik leginnovatívabb cég a piacon. A napelem inverter gyártás sem áll távol a márkától, az egyik legnagyobbnak mondható a napelemiparban.

Ez egyébként nem véletlen, hiszen a világ 170 országában vannak jelen napelem invertereikkel és 15 kutatóközpontban dolgoznak ezek fejlesztésén világszerte. Ennek eredménye, hogy az invertereikben rendkívül nagy pontosságot – maximum 0,5% eltérést tűrő – érzékelők kerültek elhelyezésre, emellett automatikusan küldi az adatokat, hibariasztásokat és karbantartási javaslatokat Wifi-n keresztül, okostelefon applikációval egyetemben. Ideális olyan napelemes rendszerekhez, ahol a paneleket nem éri túlzott árnyék és maximum 2-3 tetősíkot tervezünk használni. A Huawei inverter ár és érték aránya ekkor a legjobb, egyébként teljesítménytől és típustól függően300.000 – 2.000.000 Ft közötti áron tehetünk szert rá.

Ha egyelőre még nem döntöttél arról, hogy milyen napelem inverter mellett teszed le a voksodat, vagy bizonytalan vagy abban, hogy a 3 közül melyik lenne számodra a legmegfelelőbb, segítünk a döntésben.

Ajánlatot kérek
close slider